5.1 surround audio won't work properly?

sadab0

Estimable
Aug 31, 2014
20
0
4,560
0
All my speakers work (except for my center) but that's not what I'm concerned about ; my center speaker has actually been broken for some time now.

My problem is that the audio that comes out most of the time is stereo and my rear speakers and subwoofers don't play anything, The only time it works is when there's a 5.1 channel audio option on VLC and it defaults to that. Otherwise youtube, windows media player and vlc all don't play in surround sound it just defaults to stereo for some reason.
 

SkyBill40

Honorable
Oct 11, 2013
180
0
10,760
33
The likely reason none of the other sources play in surround is because they're recorded in stereo. Unless you use some kind of virtualization effect from your receiver, it'll probably remain stereo. The receiver knows what kind of signal it's being fed and won't play it accordingly through all chanbnels unless the source material says so.
 

ien2222

Distinguished
Mar 28, 2010
465
0
19,260
77
It sounds like it's working properly. If the content is stereo (which 99%+ of youtube and music libraries) it'll play as stereo.

Depending on the hardware you are using, you can get to it fill the rest of the speakers. On an AVR, set it to matrixed/prologic IIx/virtual surround/etc depending on the type of AVR. If this is a computer, in the audio settings there might be selection like the pervious stated, or something like "fill speakers" though you may not have an option to do so.
 

sadab0

Estimable
Aug 31, 2014
20
0
4,560
0

I don't use a receiver (the subwoofer has all the connections)
Every cable is connected to the subwoofer and it doesn't have any buttons like fast forward or anything like that it's just like regular computer speakers.

It worked fine on my last computer though with realtek HD audio manager.

 

sadab0

Estimable
Aug 31, 2014
20
0
4,560
0

I found the speaker fill option and it fixes the problem with VLC and Windows Media Player, unfortunately the subwoofer doesn't work if it's on. Youtube doesn't work altogether.

 

SkyBill40

Honorable
Oct 11, 2013
180
0
10,760
33
It's hard to say then if it worked previously and doesn't work now as you say. What I said about he content encoding in terms of the mix is true, however.

I used to run a 2.1 setup and it used the 3.5mm plug whereas my new one uses USB. Are you sure that the sub itself is still working correctly? Do you have any way to check it for proper functionality? Perhaps it's just time to get a new setup. Either way, good luck.
 

ien2222

Distinguished
Mar 28, 2010
465
0
19,260
77


Hmm...not sure why the sub would stop working when using "fill" or why youtube would stop altogether. What are you using for sound on the computer?
 

sadab0

Estimable
Aug 31, 2014
20
0
4,560
0
[strike]Ok, for reference I'll say that my center speaker started working again. [/strike] Nvm, my center speaker broke again -_-
@SkyBill40: I used the Windows Sound Manager to check if everything works properly and it does.
This is what I used to check: http://i.imgur.com/oEwOFNA.png

@ien2222: You misunderstood the Youtube part, I meant that Youtube doesn't work with my center, rear speakers and subwoofer. It just plays sound from my two front speakers. As for my sound, I'm using the "Altec Lansing VS3251" setup.

Also, can someone tell me how to direct the audio from my center speaker to my two front speakers? Since my center speaker is broken, a lot of the times when I'm watching 5.1 encoded audio all the voices and subtle sounds are meant to be played from the center so I end up missing it.
 

sadab0

Estimable
Aug 31, 2014
20
0
4,560
0

Guess I gotta go with the new system setup then.................How does 5.1 encoded audio sound on a stereo system?
Particularly these:http://www.cnet.com/news/build-your-own-desktop-stereo-for-under-70/ with a subwoofer
 

SkyBill40

Honorable
Oct 11, 2013
180
0
10,760
33
Dunno. I run a 2.1 setup and given the equipment I have (all Definitive Technology speakers), anything and everything sound awesome. Outside of that, I would expect the sound to be just fine since it should be automatically be downmixed to play on your setup.
 

ien2222

Distinguished
Mar 28, 2010
465
0
19,260
77
Sorry sadab0, computer went down last weekend and I just got it back up (mostly) today, didn't mean to duck out of the conversation like that.

Looks like Skybill covered your questions pretty good there.
 
Thread starter Similar threads Forum Replies Date
JackMateo123 Audio 1
B Audio 5
deusman Audio 2
2 Audio 3
A Audio 2
D Audio 4
Q Audio 6
L Audio 4
X Audio 4
J Audio 1
D Audio 1
J Audio 3
D Audio 4
F Audio 3
F Audio 10
N Audio 3
J Audio 3
H Audio 1
D Audio 3
J Audio 5

ASK THE COMMUNITY