Solved! Dell Latitude D620 Stuck at 1Ghz when unplugged

Status
Not open for further replies.
Nov 14, 2020
10
0
60
0
For some reason, my computer runs slow and won't turn on the fans when I am using my Dell Latitude D620 laptop unplugged. When it is not plugged in, it throttles down to 1ghz with 40 percent CPU utilization and everything runs slower. But the moment I plug in the charger, it jumps back up to 2.19Ghz and goes back up to 100 percent CPU utilization. Is there a reason why this is happening? I have another D620 and it doesn't have this issue at all. The cooling assembly is clean and there is no dust and I added some fresh thermal paste as well. The fan is confirmed to work as I heard it ramp up during the BIOS flash.

Also I checked the power plans and I am on High Performance. I have already tried removing and reinserting the battery and reflashing the bios but nothing seems to work
 
Nov 14, 2020
10
0
60
0
I figured it out. Turns out it was my aftermarket batteries. When using some of them, they would throttle the computer down to 0.98Ghz and with some other batteries, they would run at 2.16Ghz sustained. Even though the battery that throttled down to 0.98Ghz lasted longer, it's not an indication of battery health. Even brand new aftermarket batteries do this. I had to find a good aftermarket battery that didn't' throttle the computer and now I'm good.
 
Status
Not open for further replies.
Thread starter Similar threads Forum Replies Date
S Laptop Tech Support 3
D Laptop Tech Support 4
paqkr Laptop Tech Support 3
Walid_bb Laptop Tech Support 1
mort101 Laptop Tech Support 0
AlecuRzv Laptop Tech Support 2
M Laptop Tech Support 0
1Legend Laptop Tech Support 0
T Laptop Tech Support 3
Niffjom Laptop Tech Support 2
F Laptop Tech Support 2
Georgeop799 Laptop Tech Support 3
URAIBLAKHANI Laptop Tech Support 0
Beunhaas13 Laptop Tech Support 1
C Laptop Tech Support 5
D Laptop Tech Support 0
Komla Laptop Tech Support 4
G Laptop Tech Support 1
A Laptop Tech Support 4
E Laptop Tech Support 1

ASK THE COMMUNITY