Gateway NE56R41U W8 Takes over 1 hour to boot

Mista-J

Estimable
Feb 11, 2015
3
0
4,510
0
Hello - First time poster, but have used these forums for years!
I have this gateway laptop and am not sure what to do next.

When i power it up, it takes well over an hour to get to the log in screen. Once i get there, everything seems to function good.
I have Refreshed the system and applied all the updates - fully to Windows 8.1 and it still is not working properly.

My only attempt to access the bios did not work - i tapped F2 for a minute or so but that is a drop in the bucket when it takes 90 minutes to start!

any advice appreciated.
 

Clayto1332

Estimable
Feb 10, 2015
64
0
4,610
11
Does it take the same amount of time to boot when booting into safe mode? If it boots right up into safe mode that means you have a program booting up with Windows that is causing the problem.
 

Clayto1332

Estimable
Feb 10, 2015
64
0
4,610
11
Next step might be to reinstall Windows 8 if you are sure your hard drive is okay. You can find an ISO image of Windows 8 here (for now):

https://userscloud.com/rqk8hut8629o

Download and find an ISO burning program to burn. You should be able to UEFI boot to the dvd and go through the steps to do a clean install.

Needless to say, backup your stuff first and maybe find your network drivers from your laptop from the manufacturer beforehand.
 
Thread starter Similar threads Forum Replies Date
1 Laptop Tech Support 1
W Laptop Tech Support 8
L Laptop Tech Support 1
P Laptop Tech Support 1
F Laptop Tech Support 1
M Laptop Tech Support 1
N Laptop Tech Support 1
G Laptop Tech Support 1
T Laptop Tech Support 2
M Laptop Tech Support 2
S Laptop Tech Support 1
G Laptop Tech Support 1
N Laptop Tech Support 1
B Laptop Tech Support 1
D Laptop Tech Support 1
jpe1701 Laptop Tech Support 4
P Laptop Tech Support 4
B Laptop Tech Support 3
S Laptop Tech Support 2
7 Laptop Tech Support 2

ASK THE COMMUNITY