SOLVED: Internal speakers/sound suddenly quit playing. Tried everything Ive found suggested.

angelgabbby

Honorable
Aug 1, 2013
3
0
10,520
1
Hello. I hope this was the best sub-forum choice. If not, I'm sorry & moderators can feel free to move it.

I have a Toshiba l505-s5988 that I recently upgraded from windows 8 to windows 10 with no issues. Everything has worked fine. Suddenly 2 days ago my sound abruptly stopped working (NO sounds, not even system beeps). The sound bars show there's sound playing, but there isn't. No it isnt muted anywhere. I have ran microsofts troubleshooter, but it finds no problem &shows its playing. I tried system restoring, but it still didn't fix it. I have updated & rolled back the drivers, uninstalled all audio drivers (2 drivers under AUDIO- microphone, speakers + 1 alternate "stereo mix"; 1 under SOUND/VIDEO; 1 under SYSTEM DEVICES "High Def Audio Controller") a million times, & tried even installing them straight from Toshiba's support site & from Realteks support site. By default it shows 1 component under " playback", 2 components under " recording" so I've tried every combination of defaults & which is disabled, and only get the same result.

I've had this same odd thing happen 1 other time a few years ago with I think my old hp laptop (POSSIBLY this one instead), and I know I tried so many billion of weird things that I do not remember at all what fixed it. In searching & searching Ive found quite a few others that have had the same thing happen, with all os versions & manufactures (apparently its not exclusively because of windows 10 at all), however either 1 of the things Ive tried solved theirs or it never was solved. Could anybody PLEASE help?

P.S. Headphone jack has never worked so I cannot try it. Also laptop stays stationary so nothing internal should have came loose.


  • Isnt muted anywhere.
    microsoft troubleshooter found no problem
    system restore didn't fix it
    updated drivers (which had no updates), rolled back drivers, etc
    uninstalled drivers & reinstalled from Toshiba & from Realtek
    tried disabling & making default each Playback & Recording combo
 

angelgabbby

Honorable
Aug 1, 2013
3
0
10,520
1
Just thought I'd let yall know that I have sound again - just not SURE what fixed it. I screwed around with installing /uninstalling different of its audio drivers again. Then I put linex (Ubuntu) on a usb & rebooted into it but still had no sound coming out. I figured it was screwed then. I TOTALLY shut down laptop (which I had also done 1x before when this mess had just started, but had no luck before either), then turned it back on. Suddenly I had sound! What is even more interesting is I had disabled windows updates, so it didn't get or fix the correct drivers from there! Also the drivers that it started working with is the ones manufactured by Microsoft, not the realteks (which I had alsotried a billion times)... But WHO CARES - IT IS WORKING !!!
 

angelgabbby

Honorable
Aug 1, 2013
3
0
10,520
1
Just thought I'd let yall know that I have sound again - just not SURE what fixed it. I screwed around with installing /uninstalling different of its audio drivers again. Then I put linex (Ubuntu) on a usb & rebooted into it but still had no sound coming out. I figured it was screwed then. I TOTALLY shut down laptop (which I had also done 1x before when this mess had just started, but had no luck before either), then turned it back on. Suddenly I had sound! What is even more interesting is I had disabled windows updates, so it didn't get or fix the correct drivers from there! Also the drivers that it started working with is the ones manufactured by Microsoft, not the realteks (which I had alsotried a billion times)... But WHO CARES - IT IS WORKING !!!
 
Thread starter Similar threads Forum Replies Date
SkiBaBopBaDopBop Laptop Tech Support 1
S Laptop Tech Support 4
TadeleD Laptop Tech Support 1
Kraim Laptop Tech Support 1
ina_dee Laptop Tech Support 8
C Laptop Tech Support 9
Myrtillo Laptop Tech Support 4
hotplug7191 Laptop Tech Support 9
Merak908 Laptop Tech Support 3
C Laptop Tech Support 2
N Laptop Tech Support 2
JaqueRabbit Laptop Tech Support 16
S Laptop Tech Support 1
S Laptop Tech Support 3
J Laptop Tech Support 1
N Laptop Tech Support 1
T Laptop Tech Support 1
C Laptop Tech Support 1
W Laptop Tech Support 1
A Laptop Tech Support 10
Similar threads
How To [SOLVED] Freezing/Stucking BIOS on ASUS ROG logo after installing SSD. GL702VM & others ASUS rog laptops
Question Lenovo Thinkpad T440p crashing on all operating systems (solved)
Solved! my lenovo idea pad laptop wont turn on and wont charge. how to solve
Solved! (Solved)My keyboard is imputing abnormal characters when press a key
Solved! ThinkPad E590 games unplayable. *SOLVED*
Question [SOLVED] Freezes on boot, fine in safe mode
Solved! [Solved] Fan causes beeps and shutdown
Question how do i do to increase dedicated video ram as EGPU ? i'm using xfx rx 470 as EGPU , but i dont see it increases my dedicated video memory (SOLVED)
Question My keyboad types random things when i try to type like the date (solved)
Question Dell Inspiron N5030 Very Very Extremely Slow Issue how do i solve ?
Question My Windows 8.1 PC shut down while installing updates because of an error. Now I can't go past the booting up screen because of a fatal error that appe
Question (Solved) Google Chrome: Transparent Overlay Distorting Text?
Solved! my acer comouter always will popup aption setup utility ,how to solve it
Solved! My cat sat on my keyboard on my laptop and now the keyboard is locked up [SOLVED]
Solved! Im typing shift +" this and it print @ how to solve it?
Solved! how to solve my laptop shutdowns automatically after semo minute what is shall i do
ssd upgrade issue SOLVED
Solved! No Bootable Device - Please Restart System. How to solve??
Sony Vaio [SVE14A35CXH] Shuts Down After 1 - 3 Mins (Solved)
Solved! can't locate Graphics card on Acer Aspire v5 573G [SOLVED]

ASK THE COMMUNITY