Question Why is my Samsung PM951 SSD so slow now on my ALienware 17 R3 from 2016?

Jul 8, 2020
1
0
10
0
Hello. If I could please receive a bit of help on this topic I would really appreciate it.

I purchased an Alienware 17 R3 in June of 2016. It came with a Samsung PM951 NVMe SSD 256Gb. Ever since I performed my first fresh-reinstall of Windows 10 Pro, this laptop that used to start up in mere seconds, now is very sluggish upon powering up.

I have gone through the process of installing all the recent drivers obviously, in the correct order according to Dell.com's support section of drivers. So my question is if anyone knows a 'fastest possible BIOS setting,' arrangement that I could use? My 'SATA Operation,' under the 'Advanced Tab,' is currently set to [RAID]. Should it be [AHCI]? Under the 'Boot Tab,' the Boot List Option is [UEFI] and LOAD Legacy Option Rom is [Disabled].

My current Boot Option Priorities is as follows:

Boot Option #1 WIndows Boot Manager

Boot Option #2 Onboard NIC (IPV4)]

Boot Opton # 3 Onboard NIC (IPV6)],



Lastly, should I enable 'Fan Performance Mode,' when I have CPU Performance Mode enabled with Core Over Clocking Level set to [OC LV 1]?

A big thanks to all those that contribute!
 
Thread starter Similar threads Forum Replies Date
T Laptop Tech Support 3
M Laptop Tech Support 6
David_1986 Laptop Tech Support 0
M Laptop Tech Support 0
S Laptop Tech Support 0
livthomas1718 Laptop Tech Support 1
E Laptop Tech Support 2
Killahblade Laptop Tech Support 0
N Laptop Tech Support 3
G Laptop Tech Support 0
G Laptop Tech Support 2
S Laptop Tech Support 1
Imal Shanaka Laptop Tech Support 3
Peter M. Laptop Tech Support 2
Royalikor Laptop Tech Support 1
T Laptop Tech Support 3
J Laptop Tech Support 1
S Laptop Tech Support 1
J Laptop Tech Support 1
J Laptop Tech Support 4

ASK THE COMMUNITY