Something's underclocking my CPU

mizteck

Distinguished
Mar 26, 2011
7
0
18,510
0
Hello,

Can someone please help me out here, I'm at my wits end! Noticed something weird about my NP5135 with i7 640m today and it's bugging the crap out of me.

The multiplier stays at x14 ~ 1.9ghz max when it should be x21 ~ 2.8ghz. I think it is software related but I have no idea what is actually causing the problem.

I have not done any over/under clocking on this laptop.

The reason I think it's software related is that the multiplier correctly goes up to x21 ~ 2.8ghz as soon as I enter desktop on boot up, but quickly gets limited to x14 ~1.9ghz when windows finishes loading everything. I have tried to terminate processes one by one while running prime95 to see which one is limiting it but had no success.

Here's some screenshots of processes running. If more info is needed please give me a shout.

Specs:

i7 640m
4gig Ram
Windows 7 Home SP1
Geforce GT 425m

 

mizteck

Distinguished
Mar 26, 2011
7
0
18,510
0
Thanks for the reply. I know about the speedstepping, but the issue here is that even running prime95 on 100% max load the cpu only ramp up to x14 ~1.9ghz, when it should be running at 2.8ghz - 3.3 (on turbo) under full load.
 

mizteck

Distinguished
Mar 26, 2011
7
0
18,510
0
i'm on the high performance profile already with 100% processor power under max.

I don't think its a hardware issue because as I said there's a tiny window of time when I first enter desktop on boot that I can see the clockspeed working fine.

It's once windows finishes loading everything that this "limit" kicks in and maxes out the clockspeed at x14 on full load.
 

HansVonOhain

Distinguished
Sep 24, 2009
30
0
18,580
0
It is the limitation of the Turbo. If you stress all cores to the max, the multiplier will go up only 1x. That 2.7ghz turbo is when only 1 core is stressed while other cores are waiting for commands.
 

sabot00

Distinguished
May 4, 2008
73
0
18,580
0


Actually that's wrong, taken from Intel's spec sheet 2.8Ghz is the normal max, under turbo the i7-640m can actually go up to 3.46Ghz
http://ark.intel.com/Product.aspx?id=49666

Go into Device Manager, and uninstall Microsoft ACPI-Complaint System under System.
 

mizteck

Distinguished
Mar 26, 2011
7
0
18,510
0
Problem with Safe Mode is that CPU-Z will not detect the CPU, therefore I can't see the max clockspeed while running Prime95.

I uninstalled Mirosoft ACPI-Complaint System but that only uninstalled NVidia drivers and some controllers, which were instantly re-installed by windows 7 on reboot. Problem still exists
 

mizteck

Distinguished
Mar 26, 2011
7
0
18,510
0
I'm in safemode right now and the resource monitor's frequency stats is obviously off because it shows 100% ALL THE TIME, even while idling with 0% CPU usage.

Any other ideas?
 

Bacterius

Distinguished
Dec 21, 2010
106
0
18,640
3
Not sure but I believe the i7 can boost cores by sacrificing others - that is, it can make two cores act like a single, faster one. This is useful when software doesn't make use of more cores, but in the case of Prime95 this particular piece of software lends itself very well to multithreading, which makes it use all of your processor's cores, and as a result neither core can benefit from speed boost. Thus your overall speed per core doesn't exceed 1.9GHz. There's a simple test for this - try and set the affinity for Prime95 to only the first core - if the CPU goes up to 2.8+GHz, there's your answer.
 

mizteck

Distinguished
Mar 26, 2011
7
0
18,510
0
the CPU's not overheating, maxes out at 60 degrees C and plus since it's only running on 1.9ghz on full load the fan doesn't even kick into maximum speed.
 

Bacterius

Distinguished
Dec 21, 2010
106
0
18,640
3
What's the logithec KHAL process, and what does MacDrive do? Since the CPU seems to run normally at reboot, and then gets underclocked, it seems likely that there is a process that is scheduled to start with Windows that throttles the CPU at soon as it gets launched. User-defined power management settings would normally kick in at soon as a session is opened.

If you have a copy of XP lying around, or if you can download a Linux distro, a solution could be to try and dual-boot one of these OSes on the same hardware, and see if the CPU runs normally then. If it does, some software's messing with your i7.
 

mizteck

Distinguished
Mar 26, 2011
7
0
18,510
0
That's what I suspect as well. Logitech KHAL is the software that runs my mx518. MacDrive is a program that reads external harddrives that are formatted for MacOS.

I have removed MacDrive since the first post, didn't solve the problem. I think this is going to end up being a trial and error and even maybe result in a re-installation of win7 but it's near exam time I really don't have time for it.

I even restored my system to pre-SP1 installation and confirmed that SP1 upgrade did not result in this issue.
 
Thread starter Similar threads Forum Replies Date
Markou10 Laptop Tech Support 13
T Laptop Tech Support 1
davidsonc91103 Laptop Tech Support 1
T Laptop Tech Support 7
T Laptop Tech Support 8
H Laptop Tech Support 1
J Laptop Tech Support 4
G Laptop Tech Support 2
A Laptop Tech Support 1
J Laptop Tech Support 2
S Laptop Tech Support 1
P Laptop Tech Support 3
R Laptop Tech Support 1
D Laptop Tech Support 1
K Laptop Tech Support 1
E Laptop Tech Support 1
R Laptop Tech Support 1
K Laptop Tech Support 1
N Laptop Tech Support 3
D Laptop Tech Support 4
Similar threads
Question Screen, LVDS cable or something else?
Question Throttlestop problems, cpu damage, or something else?
Question something stuck in audio jack of chromebook
Solved! Sony Vista laptop VGN-CR590 needs something
Solved! Laptop Needs Something
Solved! Laptop is connected to the wifi but no website can be loaded in any browser. It says "there is something wrong with the proxy
Solved! Dropped something on top of where my laptop processor
Spark/something fried display cable
Solved! My laptop keeps turning off everytime i move it and i thinks something wrong with the hardware please help
Sir I need ur help sir here in my laptop something showing Windows error recovery I try all methods but it showing again lik
my keyboard on a laptop will not print letters a-z but will type numbers 1-etc I am sure it is something simple but don't know
am having dell inspiron 15 3000 series laptop.when I switched on it shows aptio setup american something...it does not started
I was trying to conect a Vizio 55 TV via HDMI with my Toshiba L55 something i did that now when i pluged HDMI cable The Laptop
hp laptop when i click on something in my emails to open the page. it won't open it anymore
google is slow to load and I get message on my email saying Something is quite right. Can't connect to google
for some reason my friend , whenever they type something it always puts a * after it. help?
Key functions aren't working when I type something it doesn't show
Directx diagnostics tool - something doesn't add up..
Yes its not necessary to ask for something like a laptop but Im trying to. Im trying to cope up with may past and want to move
I've tried configurating my laptop by command and it still won't connect! Something about the Local area and connection discon

ASK THE COMMUNITY