Screen repeatedly goes black when playing games.(GIGABYTE P35W v3-CF1)

MajesticSausage

Estimable
May 21, 2015
3
0
4,510
0
Hi, I'm having trouble with my screen going black repeatedly while playing games. The picture comes back after a few seconds and sound and input still works while the screen is black.

My machine is a GIGABYTE P35W v3-CF1 (Ultraforce) laptop, 15.6

CPU: Intel Core i7-4710HQ,
Ram:8GB DDR3L,
SSD: 128GB mSSD
HDD: 1TB 7200rpm HDD,
GPU: NVIDIA GTX970M 6GB GDDR5
OS: Windows 8.1

The display the games are running through is a Dell U2515H 25-Inch LCD Monitor, 350 cd/m2, 2560 x 1440 set at 59hz (max of 60hz) connected to the laptop by displayport.

I've tried out GTAV and Killing Floor 2 both with high graphics settings and both run well (40-60fps) but are having the same problem. The intervals between the screen going black seems random, sometimes a few seconds sometimes minutes.

I noticed in divice manager I have both an intel hd 4600 and GTX 970m connected as display adapters. If i check the properties of both of my screens it shows they are both connected to the 4600, is that correct? Does the gtx only kick in when required?

I've updated the drivers for both but that hasn't helped.

I've searched for an answer but I can only find instaces of a permenant display failure or a system crash so any help provided would be greatly appreciated.

Thanks
 

MajesticSausage

Estimable
May 21, 2015
3
0
4,510
0
A nerw development, I tried playing the game on my laptop screen and there is no issue there, however the secondary screen (the Dell U2515H) still goes black for a few seconds in the same behaviour as it was before, it's just that now the game is on the laptop screen and remains uneffected,
 

MajesticSausage

Estimable
May 21, 2015
3
0
4,510
0
Another new discovery, it only happens with the displayport (laptop is mini display port out I am connecting to displayport in on the dell monitor,) If I use an HDMI the problem doesn't occur. Being able to use the display port would be a bonus for me though, I use a cintiq for work and having the 3 monitor setup would be a major plus, so if anyone has any idea about what might be causing this that would be great.

I should mention I have no issue with the dell monitor on my Desktop rig, it performs fine with the displayport there.
 
Thread starter Similar threads Forum Replies Date
MukundGupta Laptop Tech Support 1
A Laptop Tech Support 2
mharte88 Laptop Tech Support 3
B Laptop Tech Support 2
Ap2235 Laptop Tech Support 4
A Laptop Tech Support 3
mavericknathan1 Laptop Tech Support 0
A Laptop Tech Support 0
lahist Laptop Tech Support 0
M Laptop Tech Support 0
T Laptop Tech Support 4
L Laptop Tech Support 3
R Laptop Tech Support 1
P Laptop Tech Support 1
J Laptop Tech Support 3
A Laptop Tech Support 1
B Laptop Tech Support 1
D Laptop Tech Support 9
corporalcolonel Laptop Tech Support 2
G Laptop Tech Support 23

ASK THE COMMUNITY