Static Noise From My Speakers When Connected Trough Subwoofer

DuckHunter3000

Commendable
Jun 18, 2016
2
0
1,510
0
Some weeks ago I bought a new computer in pieces. I noticed that the computer had 7.1 surround sound, and I though that was cool. But after I plugged in my audio interface, it wasnt so cool anymore. My speakers are connected through a subwoofer to the audio interface, and the speakers were making a static noise that had never been there before. The noise were going louder when I was playing games that are heavy for my computer. I tried to plug the audio interface through different USB ports, but that didnt seem to help. I also reinstalled the lastest drivers for both the audio interface and the motherboard, but that didnt work either. Its now 4 weeks since this happened, and nobody could answar me. So Im posting this here to hopefully get and answar, because i got speakers for nearly 1000 dollars, and its pretty boring that i can't use them. You will be my hero if you can help me! :)

One more thing, the audio interface and speakers works just fine with other computers, both laptop and desktop, Mac and PC.

Specefications:
Audio Interface: Focusrite Scarlett 2i2
Motherboard: Gigabyte Z170-Gaming K3
CPU: Intel Core i7-6700k
OS: Windows 10 Home x64
GPU: Gainward Geforce GTX 970 4GB
Type of computer: Desktop
Audio driver: Realtek HD Audio

Front Speakers: KRK Rokit 6 G3
Subwoofer: KRK 10s
Cables: XLR
 
You might not get the same ground loop problem because when you use a different PC or laptop it and the speakers won't necessarily be plugged into the same AC outlets as in your original set up. You can try using a 3 to 2 ground lifter on the AC cords of the audio gear. More detailed info here
http://web.mit.edu/~jhawk/tmp/p/EST016_Ground_Loops_handout.pdf
Your soundcard being surround sound should not make any difference but it could be defective.
 

Ruggo181

Commendable
Apr 17, 2016
107
0
1,710
41
I have some JBL monitors that I plugged directly to the 3.5mm on my soundcard.
To fix my problem I used a ground loop isolator.

Now because you're running straight out XLR, you could try something like this
Hum eliminator


I can't guarantee this will work, but it's worth a try as the humming sound was sending me crazy.
 

DuckHunter3000

Commendable
Jun 18, 2016
2
0
1,510
0


Hi, thanks for the answar, but I dont really think this would help. All other computers I´ve used worked fine, both desktops and laptops. I think the problem lays around my surround sound card in my computer, because its the first surround card that I´ve owned. I just don´t know how to fix the problem...

 
You might not get the same ground loop problem because when you use a different PC or laptop it and the speakers won't necessarily be plugged into the same AC outlets as in your original set up. You can try using a 3 to 2 ground lifter on the AC cords of the audio gear. More detailed info here
http://web.mit.edu/~jhawk/tmp/p/EST016_Ground_Loops_handout.pdf
Your soundcard being surround sound should not make any difference but it could be defective.
 

Ruggo181

Commendable
Apr 17, 2016
107
0
1,710
41
As Americanaudiophile says, just because they work on one computer with no problems doesn't rule out that it could be a groundloop or other interference. Unless they were 2 identical computers, there will be quite a few components that could be adding to the problem.
He has linked to a good overview paper as well.
I'm not a believer in cable raising though ;). I do believe in trying to get power cables to run at right angles to each other, where possible.
 

ASK THE COMMUNITY