BIOS boot issues after update, Win 10

Status
Not open for further replies.

hammeredtoast

Distinguished
Feb 20, 2011
2
0
18,510
0
Hello gang,

I've been searching around the web and I've only seen similar problems so far, nothing exactly mirroring my experience, so if this ends up being tried and true, I apologize. I checked in the sticky here, as well, and I didn't see a solution.

I upgraded from Windows 8.1 to 10 late last week.

I then stupidly found a USB thumb drive and thought it'd be brilliant to update my BIOS to its most recent 2013 update. I did that, and now my Asus N56VZ with a 128 gb Corsair Force 3 ssd and the stock 8gb of RAM won't bit Windows.

I've tried changing the SATA config from IDE to ACHI, which in some cases fixed this issue, I've read, but with no success to date. Naturally, if try changing my boot order, but that isn't an option.

I pulled the drive out, I've taken out the battery as well. These were just efforts in vain, of course.

When I try to jumble around my SATA config, it lists my ssd. I guess I know it's still functioning.

Sorry to clog up the forum again, but if anyone could lead me to a similar post or offer any sort of advice, I'd be extended in my effort to never do this dumb thing again.

UPDATE:

I swapped in an older, ridiculously slow Win 8.1 formatted hdd, and my machine works. That's great, but this can't be my fix. I'm 100% the newer ssd works, too, so I have no idea why the hdd booted without issue (aside from being sloooooow).

Thank you in advance. This university kid can't afford a new machine or repair service (or food)!
 

hammeredtoast

Distinguished
Feb 20, 2011
2
0
18,510
0
Finally found a solution by one Tim Pulley in a different thread after many hours of research:

1. Disable secure / fast boot
2. Reboot BIOS
3. Enable CMS Boot

Drives are now bootable
 

sampsonk1983

Estimable
Oct 20, 2015
1
0
4,510
0


This was a life savor, I updated the bios on my friends toshiba c55 after installing window's 10 and then windows could no longer find the mbr. Thank you so much for posting this.
 

MCPOvai117

Estimable
Nov 12, 2015
1
0
4,510
0
Man i created this account just to say thank you so much.

This is a live saver,i was going to use my guarantee just to fix my laptop before stumbling into this thread :)
 

casella37

Commendable
Apr 5, 2016
1
0
1,510
0
Good evening.
I have the same issue, nothing happens on start up Dell precision T7910 updated BIOS and windows 10.
Can somebody please walk me through the steps as I am down business wise because of this issue.

I would greatly appreciate help.

Thank you

phil
 
Status
Not open for further replies.

Similar threads