Question Windows 10 Graphics Lag

Nov 5, 2019
2
1
10
0
Hey guys newbie here.
I actually have a desktop but theres no desktop category but its to do with windows so the problem would be the same regardless.

Onto troubles.
So my mouse runs smoothly and fine in windows normally unless it has to animate an element, IE if I go into my steam library and mouse over elite dangerous it animates the banner and when that happens the steam cpu usage spikes upto 20% and the mouse movement stutters.
Another issue is certain random context menus are invisible until I mouse over them, GOM player for example, the playlist will be invisible unless I click the region the playlist is, and then it becomes visible.

These issues started to crop up around the time I updated ExpressVPN But I doubt thats it and more likely, my nvidia drivers. During the last install I let it perform a clean install and installed geforce experience.
When I load up elite dangerous (I only use this game as a good example as it can replicate the problem easiest) its launcher has an ad for ingame content you can buy, it is static, then it animates as it shows the next ad, my whole pc stutters during this animation.
I have tried going and disabling windows performance things like slide windows into view and the windows animations but it hasnt helped at all.
I also updated to the drivers released yesterday and to no avail.


Current A/V Avast Free (problem continues both disabled and enabled)
My specs are.

W10
GTX980
16GB DDR3
2TB HDD
 
The best forum with more sub categories for your issue would be https://forums.tomshardware.com but will work here too.

Which motherboard and CPU are you using?

Try https://www.userbenchmark.com/ and post the result of your system

check temperatures of CPU and GPU (coretemp and msi afterburner should do)

check the hard drive with its manufacturers tool

does it appear on youtube videos as well?

check the ram with memtest.org usb autoinstaller

how does it perform without expressvpn installed?
 
Nov 5, 2019
2
1
10
0
The best forum with more sub categories for your issue would be https://forums.tomshardware.com but will work here too.

Which motherboard and CPU are you using?

Try https://www.userbenchmark.com/ and post the result of your system

check temperatures of CPU and GPU (coretemp and msi afterburner should do)

check the hard drive with its manufacturers tool

does it appear on youtube videos as well?

check the ram with memtest.org usb autoinstaller

how does it perform without expressvpn installed?
Thanks for your reply, I solved it by uninstalling JAWS 2019, once i seen it appeared in the graphics adapters in device manager, I guess it was splitting the video and processing it simultaneously
 
Reactions: helpstar
Thread starter Similar threads Forum Replies Date
Nitesh Poonia Laptop Tech Support 1
V Laptop Tech Support 4
S Laptop Tech Support 1
T Laptop Tech Support 12
B Laptop Tech Support 10
F Laptop Tech Support 1
R Laptop Tech Support 2
A Laptop Tech Support 1
T Laptop Tech Support 2
P Laptop Tech Support 1
T Laptop Tech Support 1
I Laptop Tech Support 1
M Laptop Tech Support 1
S Laptop Tech Support 2
R Laptop Tech Support 3
A Laptop Tech Support 1
A Laptop Tech Support 1
F Laptop Tech Support 2
Z Laptop Tech Support 1
N Laptop Tech Support 1

ASK THE COMMUNITY