Intel i7-4510u not increasing clock speed with demanding application

titanium_spoon

Estimable
Aug 12, 2014
4
0
4,510
0
So, I have an issue with the processor in my HP Envy (m7-k111dx) laptop which I believe has to do with the power saving modes. I have been told that U series processors only go to their advertised clock speed only when it detects a heavy-weight application. However, if I run something like Kerbal Space Program, it hangs right out at 798 MHz. Occasionally (about a 1 in 10 chance) it actually adjusts, and I get a decent 2700 to 3000 MHz. Here are some screenshots, showing the FPS in-game and HWMonitor with the clock speeds.
https://gyazo.com/cf2337ce057ba186555472ccb5009f3b
https://gyazo.com/b6015ad4c010214b3f33491c767981ed
Is there any way I can fix this? (Getting a new computer is out of the question.)
And before you ask, yes, I am getting a desktop next time I have the dough for one.

Thank you in advance,
-titanium_spoon
 
Hi,

Have you tried setting Nvidia as the default GPU? Please do try this link from Nvidia on how to set it as the default GPU.

http://nvidia.custhelp.com/app/answers/detail/a_id/2615/~/how-do-i-customize-optimus-profiles-and-settings%3F

- Next to try is to do a clean install of the GPU.
- Go to Device Manager and uninstall the Nvidia graphics card driver.
- Next is to open Programs and Features then uninstall anything related to Nvidia.
- Once done, download and install the latest driver.
- Here's the link: http://www.nvidia.com/Download/index.aspx
- Reboot the laptop once the latest driver has been installed.
- Do test it again after the reboot and see if the same problem will persist.
 

titanium_spoon

Estimable
Aug 12, 2014
4
0
4,510
0
My default graphics processor is indeed set to the Nvidia card (https://gyazo.com/23848b5e57b1049c08c3a8ec7753c1f1), so I will try the other method.
EDIT: So it appears that after files are copied, the installer tells me that it could not find any compatible hardware.
https://gyazo.com/81f58cbad6d5fa46bb5d504a2c3edbb3
Any idea what's causing this?
EDIT 2: Nevermind about the error, I just restarted my laptop and it is installing now. Will update once it is done.
 

titanium_spoon

Estimable
Aug 12, 2014
4
0
4,510
0
Unfortunately, re-installing the video card drivers didn't help very much, as I am still getting rather atrocious frame rates, similar to that of whats in the OP. Any other ideas?

Thanks in advance (once again),
-titanium_spoon
 

titanium_spoon

Estimable
Aug 12, 2014
4
0
4,510
0


(Whoops, forgot to hit reply as opposed to making another response) Unfortunately, re-installing the video card drivers didn't help very much, as I am still getting rather atrocious frame rates, similar to that of whats in the OP. Any other ideas?

Thanks in advance (once again),
-titanium_spoon
 
Thread starter Similar threads Forum Replies Date
homemadewaffles Laptop Tech Support 3
C Laptop Tech Support 1
A Laptop Tech Support 4
R Laptop Tech Support 0
vronti Laptop Tech Support 0
S Laptop Tech Support 0
D Laptop Tech Support 0
philly.a Laptop Tech Support 1
AverageGeek07 Laptop Tech Support 0
NdMOOSE Laptop Tech Support 3
hubertkocur1337 Laptop Tech Support 4
Jabeabus Laptop Tech Support 1
J Laptop Tech Support 2
A Laptop Tech Support 1
BorealMind Laptop Tech Support 2
dsr07mm Laptop Tech Support 2
BorealMind Laptop Tech Support 8
L Laptop Tech Support 1
D Laptop Tech Support 1
S Laptop Tech Support 1

ASK THE COMMUNITY