Massive and Sudden Frame Drops

jon3s115

Estimable
Mar 6, 2014
2
0
4,510
0
Alright, so one day I was gaming on this gaming laptop equipped with gtx 770m. Games were running at Ultra and such with 60+ frames and never dipping below 60.

Suddenly, all of my games can't run on even 1920x1080 and have to be on lowest settings (even then I get around 10 frames on games that aren't even graphically intense).

Here is what I've done:
Cleaned insides (compressed air can)
Rolled back driver
cleaned HDD (deleted useless crap) and used CCleaner
Defragged HDD
scanned for malware with malware bytes (discovered a couple things, but it didn't fix the issue)
checked to see if I was in a power save mode (i was not)

A little side note: I noticed when playing some games, the frames will rapidly jump from 60 to 20 or 60 to 30 very quickly (so movement on screen moved fast, then slowed, then moved fast, then slowed repeatedly in very quick succession). Not sure if that will help with identifying what could be wrong though.


 
Hi,

Does this happen while the laptop is connected to its charger as well? Please do try doing a clean install of the graphics card driver that may help.
- First is to open Device Manager and uninstall the Nvidia graphics driver.
- Next, open Programs and Features then uninstall anything related to Nvidia.
- Once done, download and install the latest driver.
- Here's the link: http://www.nvidia.com/Download/index.aspx
- Reboot the laptop once the latest driver has been installed.
- After the reboot, do set Nvidia as the default GPU.
- Here's how: http://nvidia.custhelp.com/app/answers/detail/a_id/2615/~/how-do-i-customize-optimus-profiles-and-settings%3F
- Also try changing the Power Management to Adaptive.
- Here's how: http://nvidia.custhelp.com/app/answers/detail/a_id/3130/~/setting-power-management-mode-from-adaptive-to-maximum-performance
 

jon3s115

Estimable
Mar 6, 2014
2
0
4,510
0


Alright, so it worked... however the power was already on adaptive, so i switched to max performance... now the game are back to running solid frames... however I noticed that when using V-Sync (yes I use it cause my laptop display is only a 60 mhz or something, so anything above 60 makes the screen look like crap), it caps itself only to 30 and not 60... any ideas on that?
 
Thread starter Similar threads Forum Replies Date
S Laptop Tech Support 8
kath123k Laptop Tech Support 1
N Laptop Tech Support 15
F Laptop Tech Support 2
A Laptop Tech Support 2
B Laptop Tech Support 2
D Laptop Tech Support 1
M Laptop Tech Support 2
A Laptop Tech Support 3
C Laptop Tech Support 10
W Laptop Tech Support 4
L Laptop Tech Support 4
F Laptop Tech Support 6
J Laptop Tech Support 2
U Laptop Tech Support 2
T Laptop Tech Support 1
C Laptop Tech Support 1
T Laptop Tech Support 1
H Laptop Tech Support 4
G Laptop Tech Support 4

ASK THE COMMUNITY