OBS laggies on x264 encoder!

Sebs RO

Commendable
Sep 27, 2016
2
0
1,510
0
Hello!
I have troubles when I record with OBS (Open Broadcaster Software). When my encoder is set to x264 I have lots of lag while previewing the video, not when recording it, because I usually reach somewhere of 250 FPS.
I heard that when I use that encoder, I make my CPU work harder, so I decided to switch it to NVENC, which I know that uses the GPU. There's no lag in video preview when using NVENC, but the video quality is weaker.
What should I do to get rid of the lag in the x264 encoder?

P.S: I've loaded the video on YouTube and the problem still goes.

My configuration is a really good one, so there's no way for recording not to work properly.
i5 6500
GTX 1060 6GB
 

TechyInAZ

Admirable
Moderator
You've got to up the bitrate on NVENC if your having quality issues. It's actually just as good as x264.

In the advanced output settings, you gota change the CPU usage present to superfast or ultra fast for core i5s.
 

TechyInAZ

Admirable
Moderator
You've got to up the bitrate on NVENC if your having quality issues. It's actually just as good as x264.

In the advanced output settings, you gota change the CPU usage present to superfast or ultra fast for core i5s.
 
Thread starter Similar threads Forum Replies Date
D Apps General Discussion 6
L Apps General Discussion 1
P Apps General Discussion 2
D Apps General Discussion 4
consptheory77 Apps General Discussion 6
G Apps General Discussion 1
N Apps General Discussion 2
D Apps General Discussion 5
R Apps General Discussion 5
D Apps General Discussion 3
T Apps General Discussion 12
P Apps General Discussion 2
B Apps General Discussion 3
basspig Apps General Discussion 12
B Apps General Discussion 2
N Apps General Discussion 7
C Apps General Discussion 1
DarkDubzs Apps General Discussion 5
A Apps General Discussion 13
M Apps General Discussion 1

ASK THE COMMUNITY